Maak opruimen leuk: hoe je de kledingkast van je kind eenvoudig en duurzaam uitmest

Maak opruimen leuk: hoe je de kledingkast van je kind eenvoudig en duurzaam uitmest

Hoe je de kledingkast van je kind eenvoudig uitmest

Het uitmesten van de kledingkast van je kind kan voelen als een gigantische klus, maar het hoeft echt niet moeilijk te zijn. Met een beetje organisatie en de juiste mindset kan het zelfs leuk zijn! Vooral als je weet dat je uiteindelijk een overzichtelijke, duurzame en hippe garderobe overhoudt waar je kind dol op zal zijn. Dus trek je favoriete opruimoutfit aan, zet een vrolijk muziekje op en laten we aan de slag gaan!


1. Begin met een schone lei

De eerste stap is om de kast helemaal leeg te halen. Ja, echt alles eruit! Haal alle kledingstukken, accessoires, ondergoed en schoenen uit de kast en leg ze op je bed of op de vloer. Dit geeft je niet alleen een goed overzicht, maar het voelt ook als een frisse start. Vergeet niet om ook onder de bedden en in wasmand te kijken. Wie weet welke schatten je daar nog tegenkomt!2. Sorteer en selecteer

Nu je alles voor je hebt liggen, is het tijd om te sorteren. Maak drie stapels: bewaren, wegdoen en twijfelgevalletjes.


- Bewaren: Dit zijn de kledingstukken die je kind regelmatig draagt, die nog goed passen en waar ze blij van worden. Denk aan hun favoriete t-shirt met die grappige print of die fijne jeans die overal bij past.


- Wegdoen: Alles wat te klein, versleten of nooit gedragen is, gaat in deze stapel. Wees streng! Ongedragen kleding neemt alleen maar ruimte in en kan beter een nieuw thuis vinden.


- Twijfelgevalletjes: Dit zijn de items waar je niet helemaal zeker van bent. Misschien een leuk jurkje dat je kind zelden draagt of een trui die net te groot is. Bewaar deze voor het einde van de sessie.

Tip: betrek je kind bij het proces als ze oud genoeg zijn. Hierdoor voelen ze zich betrokken bij wat er in hun kledingkast ligt en weten ze dat zij ook invloed hebben op wat erin ligt. 


3. Kleding hergebruiken of recyclen

Voor de stapel "wegdoen" zijn er verschillende duurzame opties. Kleding die nog in goede staat is, kun je doneren aan een goed doel, doorgeven aan vrienden of familie, of verkopen via Vinted of Marktplaats. Versleten kleding kan vaak gerecycled worden. Veel winkels hebben inzamelpunten voor textiel, dus doe daar je voordeel mee.


4. Maak een plan voor de bewaarde kleding

Nu je weet wat je wilt bewaren, is het tijd om een plan te maken.
Een capsule garderobe kan hierbij helpen. Dit is een compacte garderobe, waar precies in zit wat jullie nodig hebben. Niet teveel en niet te weinig. Hier zijn een paar tips:

- Kies een kleurenpalet: Door een beperkt kleurenpalet te kiezen, zorg je ervoor dat alle kledingstukken bij elkaar passen. Dit maakt het combineren van outfits een stuk makkelijker.


- Ga voor kwaliteit: Investeer in duurzame en kwalitatieve stukken die langer meegaan. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor je portemonnee.


- Denk aan de seizoenen: Zorg dat je garderobe flexibel is en meegaat met de seizoenen. Een paar basics zoals goede vesten en jasjes kunnen veel outfits compleet maken.


5. Organiseer de kast

Het organiseren van de kast gaat je helpen je kledingkast netjes te Houden. Hier zijn een paar tips om de kast overzichtelijk te houden:

- Gebruik mandjes en dozen: Kleine items zoals sokken, ondergoed en accessoires kunnen makkelijk worden opgeborgen in mandjes of dozen. Dit houdt de kast netjes en georganiseerd.
- Label met pictogrammen: Wil je kind graag zelf zijn kleding uitzoeken? Label de mandjes met pictogrammen en zet ze op ooghoogte, zodat je kind s'ochtends zelf zijn setjes kan uitzoeken.

 

 6. Regelmatig bijhouden

Maak het jezelf makkelijker door regelmatig de kast bij te houden. Eens per seizoen een snelle check om te zien wat te klein of versleten is, voorkomt dat de kast weer dichtslibt.

7. Maak er een gewoonte van

Het kan even wennen zijn, maar probeer het opruimen en organiseren van de kast een gewoonte te maken. Zo voorkom je dat het een enorme klus wordt en blijft de garderobe van je kind altijd netjes en overzichtelijk.


Conclusie


Het uitmesten van de kledingkast van je kind hoeft geen vervelende klus te zijn. Met wat tips en tricks ben je zo klaar en zorg je ervoor dat je de kasten goed onderhoud. 

Door bewust te kiezen voor wat je bewaart en hoe je het organiseert, creëer je een duurzame en hippe garderobe waar je kind én jij blij van worden. Dus waar wacht je nog op? 

Ps: Wi je graag meer capsule garderobe tips? Download dan hier je gratis gids voor het maken van een capsule garderobe voor je kind

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.