9 tips voor een low-budget capsule garderobe

9 tips voor een low-budget capsule garderobe

In de afgelopen tijd zijn voor iedereen de basis kosten omhoog gegaan. We voelen hem allemaal in onze portemonnee.

Wees niet getreurd. Sowieso bespaar je met een capsule garderobe geld. Maar wil je graag low-budget een capsule garderobe samenstellen dan heb ik in deze blogpost een paar tips voor je die je helpen nog meer geld te besparen.

 

1. Maak van tevoren een shopping-list

Een beetje voor de hand liggend misschien, maar niks zo verleidelijk als lekker speuren op je favoriete webshop of op Vinted zonder te weten wat je nu écht nodig hebt.

Waarschijnlijk heb je voor een bepaald kledingstuk of merk een zwak en vind je dat je deze echt nodig hebt, maar is dit ook zo?
Duik elk seizoen weer de kast van je kind in. Schrijf op wat je al hebt en wat je nog nodig hebt en houd je hier vervolgens ook aan! 

2. Maak een kleurenpalet

Zonder kleurenpalet is de kans groter dat je je laat verleiden tot het kopen van items die nergens bij passen. Zo jammer om een toffe sweater in de kast te hebben liggen die bij geen enkele bottom past.
Natuurlijk hoeft het geen wet van meden en perzen te zijn, maar houd je aan bepaalde kleurnuances. Dit scheelt je een hele boel geld.

Maak een kleurenpalet

 

3. Minimaliseer de kledingkast 

Je kunt natuurlijk gaan voor een ruime capsule maar ook voor een minimale. We denken vaak dat we veel kleding nodig hebben, maar gelukkig is dit helemaal niet zo.
Een minimale kledingkast begint bijvoorbeeld al bij vijf kledingsetjes per kind. Dit scheelt uiteraard enorm veel als je het vergelijkt met een kledingkast van tien setjes kleding per kind.

4. Een persoonlijk kleur-advies voor je kind

Het lijkt een beetje fancy misschien, maar weet je de beste kleuren voor je kind, dan kun je hier elk seizoen weer de vruchten van plukken. Niet elk seizoen opnieuw een kleurenpalet maken, maar precies weten welke kleuren goed staan en welke niet. Het handige hiervan is ook dat je dan met meer kleur uit de voeten kunt, omdat kleuren uit een bepaald palet makkelijker matchen met elkaar.
Wil je graag een op maat gemaakte kleurenanalyse? Boek deze hier.

5. Koop kleding vooruit

Dit borduurt meteen voort op de vorige tip. Weet je de beste kleuren van je kind, dan kun je heel gemakkelijk kleding in grotere maten in de sale kopen. Of als je een kledingstuk tegenkomt op een verkoopgroepje waar je actief bent. Je weet namelijk dat je kind dit kledingstuk sowieso gaat dragen.
Op deze manier koop ik soms ook grotere kledingstukken in als ik een item zie liggen waar ik spontaan verliefd op raak. Is het de juiste kleur? Check, hij gaat mee. Niet de juiste kleur? Helaas pindakaas, hij blijft liggen.

6. Oversized is in! 

Gelukkig kan het al een tijdje weer. Lekker grote sweaters en ruime jeans. 
Het hoeft niet meer precies aan te sluiten en laat dat heel handig zijn bij opgroeiende kids.
Koop je kleding een of twee maten groter en rol de pijpen of mouwen op.
Mijn oudste zoon heeft bijvoorbeeld een sweater in de kast liggen die ik voor hem gekocht heb toen hij 3 was. Nu is hij 6 en hij past deze nog steeds. Ideaal!
 

7. Pre-loved, waarom niet?

Uren rondneuzen op Vinted of bepaalde Facebook groepen. Niet goed voor je portemonnee uiteraard als je teveel koopt. Wel een goede optie als je geen geld hebt voor een nieuw kledingstuk. En daarbij veel beter voor de aarde! Vooral kledingstukken van merken die duurzamer geproduceerd zijn, zijn kwalitatief vaak beter, Hierdoor zijn ze nog van prima kwaliteit als ze al tweede, derde of vierdehands worden verkocht.
Heb je een zwak voor sommige merken maar vind je de nieuwprijs iets teveel van het goede? Kijk eens rond op Vinted. Het voordeel is dat je soms pareltjes van vorige seizoenen treft. Handig als je net mis hebt gegrepen.
Houd je van duurzame merken? Kijk dan ook eens op de Facebook groep ‘Exclusieve kinderkleding’. Hier worden veel duurzame merken tweedehands aangeboden.

Pre-loved is hip

 

8. Verkoop je eigen kleding

Vaak denken we dat bepaalde duurzame merken duur zijn in aanschaf. Het voordeel van deze merken is dat je het ook gemakkelijk weer voor een mooie prijs kunt verkopen.
Persoonlijk vind ik dit ontzettend fijn. Zo steun ik een merk die meer aandacht heeft voor mens en planeet en tegelijkertijd kan ik mijn favoriete kledingstukken weer makkelijk doorverkopen aan iemand anders.

9. Fast-fashion... 

Nu zou ik natuurlijk kunnen zeggen; koop bij kledingmerken die lekker goedkope kleding maken. Zelfs in tijden van crisis kan ik dit niet over mijn hart verkrijgen. Iemand moet de prijs voor deze kleding betalen en helaas is dit niet de consument aan het einde van de keten. 
Houd je van bepaalde merken die niet op een verantwoorde manier worden gemaakt? Kijk of je ze tweedehands kunt scoren. Gemaakt en gekocht zijn ze al een keer en je verkleint hierbij de enorme stapel met kleding die er al is en anders misschien vernietigd wordt.

Wat zijn jouw favoriete low-budget tips of staat deze hier nog niet bij? Laat het mij weten in de reacties hieronder! 

 

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.